تمامی پیامبران الهی، زیربنای رسالت خود را توحید اعلام و براساس آن، مکتب خود را بسط داده و استحکام بخشیدهاند. اصل توحید، بندگی انسان را در نسبت با خالق هستی منحصر کرده و از قید رقیت غیر او، به هرشکلی، نسبت به هر کسی، در هر جایگاهی رها میسازد.
چرا که شرک به هر صورت ومیزانی در ارکان جامعه تزلزل و شکاف پدید میآورد که مآلاً به نابودی نهادهای اصیل آن خواهد انجامید. بر این اساس توحید مهمترین میراث شریعت محمدی(ص) و 'قبله' که یادآور فداکاریهای پیامبران بزرگی همچون ابراهیم(س) است، تجلی یگانه پرستی در رسالت اسلامی است.
عید سعید فطر درراستای تکاپوی توحیدی مکتب اسلام و به عنوان تجلی فطرت خداجوی انسان، نشانگر این امتیاز بزرگ آیین محمدی(ص) است که درهرعصری میتوان میراث انبیا را که همانا سردادن ندای توحید است، استمرار بخشید.
مناسک عید سعید فطردر پایان یک ماه تلاش مؤمنانه برای کسب فضایل معنوی و دستیابی به مراتب تقوا، با سرود توحید آغاز میشود وقنوتهای پرطراوت آن نیز جملگی صبغه توحیدی دارند. ویژگی توحید ایجاد نظام اخلاقی و اعتقادی درجامعه و استقلال و هویت بخشی به موحدان است که در عین حال جامعه را به سوی پیشرفتهای مادی نیز سوق میدهد.
با بهرهگیری از منطق قرآن کریم پایبندی به توحید میتواند اجتماع موحدان را به وحدت و برادری بکشاند و بنیان جامعهای براساس اشتراک مساعی با یکدیگر را پیریزی کند. همچنین شناخت و پیروی از اصول و موازین اسلام بر پایه توحید ناب زمینه بازگشت به آیین محمدی(ص) را فراهم میسازد وبه نفوذ و سلطه جهل و خرافه پایان میبخشد، به گونهای که بدون پیدایی ویژگی توحید در جامعه نمیتوان انتظار داشت مسلمانان از زنجیره فرد پرستی، خرافات، پیروی از تفسیرهای نادرست از مفاهیم دینی و....دست بکشند و از اسارت فکری نجات یابند.
اساساً از دیدگاه تمدنی بزرگترین چالش بشر در طول تاریخ، چالش شرک و توحید بوده است و اندیشههای متمایل به تفکر توحیدی با سامان دادن جنبشهای اعتراضی با مظاهرشرک که همانا ظلم و ستم و بهره کشی با حاکمیت دادن جهل و خرافه بوده در افتادهاند.
هویت توحیدی دامنه تلاشهای موحدان رادر یک یا چند حوزه محدود نساخته بلکه به کلیه حوزههای فکری، عقیدتی و اجتماعی بسط میدهد وبه نقد و اصلاح برداشتهای نادرست از مکتب به همراه تقویت روحیه حریت میپردازد.
اصل برادری دینی که موهبتی اسلامی است در پرتو توحیدگرایی قادر به برطرف کردن اختلافات تفرقه افکن است و میتواند به اتحاد اسلامی حول کلمه توحید جامه عمل بپوشاند. عید فطر که همه ساله از سوی مسلمانان جهان با شکوه فراوانی برگزار میشود، یادآور ظرفیتهای شگرف اندیشه توحیدی و توان بالقوه این اصل اسلامی در رفع موانع وحدت و همدلی میان مسلمانان و تأسیس امت واحده است.
برگزاری مناسک عید فطر در اقصی نقاط جوامع اسلامی به مثابه میتینگ بزرگی است که هرگاه با اندیشه توحیدی همراه شود به اتحاد بزرگ مسلمانان منجر خواهد شد و زمینه رشد شخصیت معنوی آحاد مسلمانان را فراهم خواهد کرد.
عید فطر با دمیدن روح امید در اصلاحطلبان نشان میدهد که آیین اسلام این توانایی و شایستگی بالقوه را دارد که دشواریهای امت مسلمان را چارهجویی کند و شالوده جامعهای یکپارچه را پی ریزد و این امید و آرزو، بلند پروازی نبوده، بلکه با تلاش مستمر و صادقانه قابل دستیابی است. فرا رسیدن عید فطر، نماد عظمت و شکوه اسلامی وتازه شدن امیدهای تحقق تلاشهای بزرگان دین بر همگان مبارک باد.
فایلهای پیوست
1 فایل برای دانلود