رییس سازمان حج و زیارت با اعلام زمان شروع اعزام های حج که از 21 مردادماه سال 95 آغاز میشود، از احتمال از سرگیری سفرهای زیارتی سوریه در نوروز نیز خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت؛ سعید اوحدی با اشاره به تفاهمنامه سوریه و ایران که قرار بود شش ماه روی آن کار شود تا موضوع امنیت آن به نتیجهگیری برسد، یادآور شد: با توجه به پیروزی سوریه در قطعنامه سازمان ملل و پیروزیهای میدانی دولت این کشور در نبرد با گروه های تکفیری به نظر میرسد، امنیت در این کشور به سمت قابل قبولی پیش میرود.
وی ادامه داد: تفاهمنامه ایران و سوریه پیوست امنیتی دارد که براساس مذاکره با سفیر این کشور در ایران که وی با حکم نخست وزیر سوریه مسئول پیگیری این مسأله می باشد، قرار شده تا دو هفته آینده این پیوست تکمیل و هیأت مشترکی برای کارشناسی وضعیت به سوریه اعزام شود که امیدواریم به زودی شاهد از سرگیری اعزام زائران ایرانی به سوریه با تأمین امنیت باشیم.
اوحدی با بیان اینکه تدابیر برای آغاز سفر به سوریه باید هوشیارانه اتخاذ شود، این احتمال را داد که درصورت تامین امنیت در سوریه، اعزام زائران ایرانی در نوروز از سر گرفته شود.
آغاز اعزام های حج از 21 مرداد ماه
رئیس سازمان حج در نشست خبری که صبح امروز (شنبه 12 دیماه) همزمان با اعلام آخرین وضعیت برنامهریزی سفر حج تمتع در سال 95 و پرونده فاجعه منا در سازمان حج و زیارت برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس آخرین وضعیت سهمیه حج امسال برابر با سال گذشته (64 هزار نفر) است که این جمعیت در قالب 450 کاروان به حج تمتع مشرف خواهند شد و در صورتی که افزایشی در میزان سهمیه اتفاق بیفتد، اولویت های بعدی برای ثبت نام در کاروان ها فرخوان خواهند شد.
وی افزود: اسفندماه با در خصوص تفاهم نامه حج سال آینده ملاقاتی با وزیر حج عربستان خواهیم داشت و هر گونه تغییری در میزان سهمیه را اعلام خواهیم کرد.
اوحدی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه با توجه به اعلام عربستان برای بازگرداندن 20 درصد سهمیهای که در چند سال اخیر به دنبال اجرای طرح توسعه مسجدالحرام کاهش یافت، توضیح داد: سهمیه حج بر اساس مصوبه سازمان همکاری های اسلامی ببه میزان یک هزارم جمعیت هر کشور تعیین می شود البته سهمیه حج کشورهای اسلامی سه سال است که به دنبال اجرای طرح توسعه مسجدالحرام 20 درصد کاهش مییابد.
وی افزود: امسال طبق اعلام دولت عربستان آخرین سال تکمیل پروژه توسعه مسجدالحرام است که در این صورت اگر آن 20 درصد سهمیه حذف شده را برگردانند، قطعا این افزایش ظرفیت شامل سهمیه حج ایران هم خواهد شد.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه با بیان اینکه پروازهای حج از 19 ایستگاه پروازی انجام می گیرد، گفت: امسال فرودگاه بیرجند هم به ایستگاه های پروازی حج اضافه شده همچنین قرار است 60 درصد زائران مدینه قبل و 40 درصد مدینه بعد باشند و سعی خواهد شد توزیع سفرهای مدینه قبل بین استانها تا حد امکان عادلانه صورت گیرد.
به گفته مهندس اوحدی فراخوان اولویت های اعزام حج تمتع سال آینده، 17 ربیع الاول همزمان با میلاد باسعادت پیامبر اسلام(ص) و امام جعفر صادق(ع) انجام گرفت و اطلاعیههای تکمیلی درباره گروههای قیمتی، زمان اعزام کاروانها و نحوه ثبت نام 17 و 18 بهمنماه منتشر خواهد شد و ثبت نام در کاروان ها به صورت اینترنتی در سایت haj95.haj.ir انجام خواهد گرفت.
وی افزود : اعزام گروه خدماتی از 17 مرداد و اولین پرواز زائران 21 مردادماه از تهران به مقصد مدینه خواهد بود.
وی اضافه کرد: 23 بهمنماه ثبت نام در استانهای تهران، قم، البرز و قزوین و 24 و 25 بهمنماه ثبت نام استانی به فراخور زمانی که در اطلاعیههای 21 و 22 بهمنماه در رسانهها منتشر خواهد شد، انجام میشود.
شمار مفقودان ایرانی در فاجعه منا به 3 زائر رسید
رییس سازمان حج و زیارت همچنین با اشاره به آخرین تحولات رخ داده در پرونده فاجعه منا اظهار کرد: در حال حاضر فقط سه زائر مفقود شده دیگر داریم که امیدواریم وضعیت آنها این هفته مشخص شود.
وی با بیان اینکه ایران در فاجعه منا 461 جان باخته قطعی داشت، افزود: عربستان بدون مجوز از ایران 79 زائر ایرانی را دفن کرد که از این تعداد خانواده 38 تن درخواست انتقال پیکر به کشور داشتهاند که تا به امروز موفق به انتقال پنج پیکر دفن شده پس از نبش قبر، به کشور شدهایم اما تا روز سهشنبه این هفته نیز 13 پیکر دیگر با تکمیل تشریفات قانونی به کشور منتقل خواهند شد و امیدواریم 22 پیکر باقی مانده ظرف هفتههای آینده نیز تعیین وضعیت شوند.
رئیس سازمان حج گفت: 42 خانواده دیگر از زائران به خاک سپرده شده در مقبرةالشهدای مکه اعلام داشته اند که پیکرها در همان قبرستان باقی بماند.
رییس سازمان حج و زیارت تأکید کرد: قبرهای مقبره الشهدا کاملا استاندارد و انفرادی است و شایعات مربوط به قبرهای دسته جمعی صحت ندارد. دولت عربستان نیز تأکید کرده این قبرستان مخصوص شهدای منا باشد و جسد دیگری را در آن به خاک نسپارد.
اوحدی همچنین وعده داد؛ با آغاز سفرهای عمره بستگان درجه یک این زائران جان باخته را به عربستان اعزام کند.
وی سپس با بیان اینکه امیدواریم وزارت خارجه مباحث حقوقی این پرونده را تا استیفای حق زائران و پرداخت دیه و خسارت از سوی دولت عربستان پیگیری کند، یادآور شد: عربستان در حادثه جرثقیل برای پرداخت خسارت تصمیم خوبی گرفت. امیدواریم در پرونده منا با توجه به اینکه وزارت خارجه مسئولیت پیگیری حقوقی را دارد تصمیمات منطقی خوبی برای استیفای حقوق زائران ایرانی گرفته شود.
او همچنین از وزارت خارجه خواست مجموعهای را در این وزارتخانه تعیین شود تا پاسخگوی خانوادههای جانباختگان فاجعه منا باشد که البته بر اساس اعلام معاون کنسولی این وزارت خانه قرار است تا پایان این هفته این مجموعه راه اندازی گردد.
رئیس سازمان حج و زیارت به جلسه اخیر معاون وزارت خارجه و سرکنسول ایران در جده که در حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت برگزار شد ، اشاره کرد و گفت: فرود اضطراری پرواز ایران در مدینه که سه سال پیش رخ داد، ماجرای دو پلیس مجرم در فرودگاه جده، ورود کامیون سوخت به فرودگاه جده که منجر به مصدومیت و جان باختن تعدادی از زائران ایرانی شد و فاجعه منا پروندههایی است که در این جلسه در خصوص پیگیری آن گفتگو شد.
حکم دو مامور مجرم فرودگاه جده
وی اضافه کرد: پرونده فرود اضطراری در فرودگاه تا حدی به نتیجه رسیده و بر اساس قوانین عربستان حکم صادر شده اما خواسته دولت ایران پرداخت خسارت بر اساس قوانین بینالمللی هوایی است. همچنین حکم پرونده دو پلیس مجرم فرودگاه جده از قوه قضاییه به وزارت کشور عربستان ابلاغ شده که منتظر اجرای ابلاغ آن هستیم.
وی با بیان اینکه از این حکم اطلاعی ندارد، افزود: باید منتظر ابلاغ آن باشیم بعد از صدور حکم طبق مصوبه شورای امنیت ملی، بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت درباره ازسرگیری عمره تصمیم میگیرند.
اوحدی همچنین در پاسخ به اظهارات بیمه عامل حج درباره تعیین رقم پایین مبلغ خسارت از سوی سازمان حج و زیارت توضیح داد: بالاترین میزان پوشش بیمهای در حج امسال بوده است. سازمان حج کف قراردادی را با بالاترین میزان پوشش بیمه خسارت به اضافه بستههای متنوع دیگری را تعیین کرده بود. در عین حال بخشنامهای به همه استانها فرستاده شد که مدیران کاروان ها را موظف میکرد زائران را در خرید بستههای پوشش بیمهای دیگر مخیر کند. بر همین اساس بیش از 20 هزار زائر در حج گذشته پوشش بیمهای بیشتری گرفتند.
وی سپس از تشکیل پنج کمیته برای آسیبشناسی بحرانهای حج و طراحی ابزارهای شناسایی مدرنتر و جلساتی با اساتید دانشگاه تهران به منظور بهره گیری از سیستم جی پی اس برای امداد زائران در حج سخن گفت.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اینکه در حج گذشته تنها 10 درصد از عوامل ستادی مُحرم شده بودند، افزود: پس از آسیبشناسی بخشنامهای مبنی بر اینکه هیچ یک از مدیران و عوامل کاروان حق ندارند در حج مُحرم شوند،صادر خواهد شد همچنین تصمیم بر آن است که تعداد پزشکان حج اولی اعزامی به تمتع در مرکز پزشکی حج به حداقل برسد.
اوحدی درباره انصراف متقاضیان حج و عمره گفت: از شش و نیم میلیون نفری که برای عمره ثبت نام کردهاند از سال گذشته تاکنون 18 هزار نفر انصراف دادهاند که جمعیتی در حدود دو و نیم درصد میشود. از مجموع یک و نیم میلیون نفری هم که برای حج واجب ثبت نام کردهاند تا به این لحظه حتی یک نفر هم انصراف نداده است.
وی بیان کرد: حج سفر واجبی است، اما متأسفانه جریانهای مشکوکی مغرضانه دنبال زیر سوال بردن آن بودند.
رئیس سازمان حج و زیارت در بخش دیگری از سخنانش که به موضوع عتبات عالیات و ارائه گزارشی از اربعین پرداخت، گفت: در اربعین یک میلیون و 750 نفر از ایران به عراق سفر کردند که یک میلیون و 200 هزار نفر در سامانه سازمان حج ثبت نام کرده بودند که همکاریهای سپاه برای ارائه خدمات به این جمعیت قابل توجه بود. اگر سپاه امکانات حمل و نقل و اسکان در مرزهای ایران در اختیار نمیگذاشت با مشکل جدی مواجه میشدیم.
وی در ادامه از تصمیم ستاد اربعین برای تغییر استراتژی در سال آینده خبر داد و افزود: اربعین سال آینده اعزامها کاروانی خواهد بود، البته به این شرط که از دو ماه قبل با دولت عراق برای صدور ویزا هماهنگیهای لازم انجام شود تا آن ازدحام جمعیتی که در مرزهای خاکی اتفاق افتاد و سبب معطلی دو روزه برخی زائران شد بار دیگر تکرار نشود.
اوحدی همچنین با انتقاد به نرخ ویزای عراق در اربعین گذشته اظهار کرد: ما با اصا صدور روادید برای زائران اربعین موافقیم اما هزینه آن از 40 دلار به حداقل ممکن باید کاهش یابد.
وی با تأکید بر اینکه اربعین به صورت دولتی قابل اجرا نیست، بیان کرد: اگر اربعین را دولتی کنیم، همه چیز را از دست میدهیم. دلیل افزایش سیل مشتاقان فقط به خاطر حمایتهای مردمی بوده است. با بودجههای دولتی نمیتوان اربعین را اجرا کرد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سفرهای عتبات استانداردسازی خواهد شد، گفت: نوع هتلها در عراق کاملا تغییر کرده، چک لیستی از نواقص تهیه شده، آماده برداشتن خیز جدی برای تحول هستیم، همچنین بستههای قیمتی متنوعی در حال طراحی است.
او با اشاره به تفاهمنامههایی که با کمیته امداد، بسیج و بانک ملت به منظور تهیه بستههای عتبات عالیات عراق ارزانقیمت بسته شده است، افزود: براساس تفاهمنامه بانک که برای سفر گروههای دانشجویی تنظیم شده 20 هزار وام یک میلیون تومانی با کارمزد 4 درصد اعطا خواهد شد. این تفاهمنامه برای گروههای دانشجویی با بانک دیگری تنظیم میشود. همچنین بسته ویژه عتبات خواهران دانشجو طراحی خواهد شد.
وی با اشاره به تحولاتی در جمعیت کاروانها گفت: تلاش میشود تا با تغییر در چینش مدیران و روحانی کاروانها، قیمتها تا 10 درصد کاهش یابد.
آغاز عتبات نوروزی از 23 اسفند
اوحدی اظهار کرد: اواسط بهمنماه شرایط ثبت نام عتبات ویژه نوروز اعلام و اعزام آن از 23 اسفندماه آغاز خواهد شد.
به گفته وی قیمت سفرهای عتبات در حال حاضر از یک میلیون و 300 هزار تا یک میلیون 580 هزار تومان برای سفرهای هوایی و از یک میلیون تا یک میلیون و 250 هزار تومان برای سفرهای زمینی تعیین شده است که در نوروز این قیمتها تغییر میکند.
رییس سازمان حج و زیارت سپس با انتقاد به گسترش فعالیتهای مجموعههای غیرمجاز در سفر عتبات گفت: اجحاف بزرگی در حال اتفاق است. متأسفانه شاهد حضور مجموعههای غیرمجازی هستیم که از سازمان مجوز ندارند. ما با آنها برخورد جدی خواهیم کرد، چرا که این مجموعهها با عمل نکردن به قانون به حقوق مردم تجاوز میکنند. عمل آنها حقالناس است.
وی تأکید کرد: ما از قوه قضاییه و نیروی انتظامی میخواهیم از فعالیت این مجموعهها جلوگیری کنند.
اوحدی با اشاره به نمونهای از این فعالیتهای غیرمجاز گفت: برخی از این افراد از مشتاقان زیارت کربلا حدود یک میلیون و 200 هزار تومان دریافت میکنند، وقتی به نجف میرسند، متوسط 200 هزار تومان دیگر به بهانههای دیگر پول میگیرند. در حالی که هیچ کدام از این کاروانها تأمین امنیتی ندارند.
رئیس سازمان حج و زیارت از مردم درخواست کرد به مراکزی که هیچ گونه مجوزی ندارند و فقط با پارچهنویسی و پلاکارد سفر عتبات را اجرا میکنند به هیچ وجه اعتماد نکنند.